RVS flexibele slangen in de industrie

Oxyban6

vink-groen 90°C vink-groen -20°C vink-groen DN06 vink-groen DN50 vink-groen 1 Uitroepteken 101 g/m3/d
Maximale temperatuur Minimale temperatuur Kleinste maat Grootste maat Minimum aantal Zuurstofdoorlaarbaarheid

Dé rubberen slang met RVS omvlechting

Oxyban   

EPDM slangen

De rubberachtige EPDM slangen met RVS omvlechting zijn breed toepasbaar in (water)systemen waarin zuurstofdiffusiedichtheid geen rol speelt. Dit zijn veelal open systemen, of gesloten systemen waarbij de zuurstof actief uit het water onttrokken wordt. Ook voor het afvoeren van (afval)water worden EPDM slangen veel gebruikt. 

EPDM slangen worden wereldwijd erg veel gebruikt waardoor er een groot aanbod aan verschillende fittingen beschikbaar is. Niet alleen zijn er veel verschillende fittingen beschikbaar, maar ook de prijs van de fittingen is door de grote vraag vaak gunstig. In vergelijking met Oxystop of OxyBan is tevens het slangmateriaal goedkoper, waardoor een EPDM slang een financieel aantrekkelijke slang is. Vanaf DN15 zijn EPDM slangen op aanvraag ook leverbaar met het minder edele gegalvaniseerd stalen omvlechting, wat een minder corrosiebestendige maar ook goedkopere slang oplevert.

Download hier de datasheet van EPDM slangen.

EPDM slangen voor GKW, verwarming en CV

Omdat EPDM slangen niet zuurstofdiffusiedicht zijn, wordt het gebruik van deze slangen in HVAC toepassingen doorgaans afgeraden. Hoewel de hoeveelheid zuurstof die door een slang heen kan diffunderen sterk afhankelijk is van de temperatuur van het water, raden wij normaal gesproken het gebruik van EPDM slangen ook in gesloten GKW of koelsystemen af. De meerprijs van zuurstofdiffusiedichte slangen ten opzichte van EPDM slangen is verwaarloosbaar vergeleken met de kosten die zuurstofdiffusie kunnen veroozaken. Wanneer echter een complete installatie van niet-diffusiedicht materiaal zoals kunststof zonder zuurstofbarrière gemaakt is, heeft het geen toegevoegde waarde om slangen toe te passen die wel zuurstofdiffusiedicht zijn. EPDM slangen kunnen in dat geval gebruikt worden.

  Oxyban

Oxyban7

  

 

EPDM slangen voor overige toepassingen

Drinkwater

In het verleden werden EPDM slangen ook veel toegepast voor drinkwatersystemen, maar omdat deze niet meer aan de strenge eisen van verschillende Duitse keuringsinstituten voldoen, bieden wij geen EPDM slangen meer aan voor drinkwatersystemen of sanitaire toepassingen. Om sanitaire en/of drinkwaterinstallaties aan te sluiten adviseren wij het gebruik van siliconen of LC-flex slangen.

Gas

Onze EPDM slangen zijn niet gekeurd voor gebruik in gasinstallaties. Onze RVS gegolfde slangen Type 4000 en Type 4100 in RVS AISI316L zijn door het Duitse DVGW goedgekeurd voor gasinstallaties, maar zijn niet voorzien van een Nederlandse gaskeur. 

 

EPDM slangen op maat gemaakt

De voordelen van het gebruik van flexibele EPDM slangen komen pas echt tot hun recht als de slang gemaakt is met de juiste fittingen, zodat geen extra verloopfittingen benodigd zijn, de juiste lengte en het juiste aantal. Met de unieke Easy-Fitt slangenconfigurator kunt u ook EPDM slangen geheel naar wens samenstellen, vanaf 1 stuk.

STEL UW OP MAAT GEMAAKTE EPDM SLANG HIER SAMEN! 

Neem contact met ons op via verkoop@easy-fitt.nl indien u op zoek bent naar een fitting die niet standaard beschikbaar is voor EPDM slangen. Wij gaan graag samen met u op zoek naar de meest geschikte oplossing!

 

Oxyban5-5

OxyBan4-2

   

Garantie

EPDM slangen hebben standaard 2 jaar fabrieksgarantie, inclusief dekking voor eventuele gevolgschade. In overleg is dit voor projecten van professionele installateurs te verlengen naar 5 jaar. Neem hiervoor contact met ons op via info@easy-fitt.nl.


Veelgestelde vragen over EPDM slangen

Heeft u een andere vraag over EPDM slangen? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op via info@easy-fitt.nl of +31(0)72 534 5070.

 

EPDM slangen mogen gebruikt worden tot een maximum (continue) werktemperatuur van 90°C. Houd er rekening mee dat enkele fittingen die aan EPDM slangen kunnen worden bevestigd, de maximale werktemperatuur en/of -druk kunnen beïnvloeden. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@easy-fitt.nl indien u EPDM slangen wilt uitvoeren met John Guest steekfittingen in een systeem waarbij de werktemperatuur boven de 70°C kan uitkomen.

Hoewel KIWA nog altijd certificaten toekent aan bepaalde EPDM slangen, raden wij het gebruik van EPDM slangen in drinkwater- en sanitaire systemen af. In het verleden werden EPDM slangen veel toegepast in drinkwatersystemen, maar o.a. het Duitse DVGW keurt geen EPDM slangen meer goed voor deze toepassing. Wij sluiten ons mede daardoor aan bij het advies van onze (Duitse) fabrikant om geen EPDM slangen toe te passen in drinkwatersystemen. Hiervoor in de plaats adviseren wij het gebruik van siliconen of LC-flex slangen.

EPDM slangen zijn niet diffusiedicht en laten aanzienlijk meer zuurstof door dan Oxystop of OxyBan slangen. Hierdoor wordt het gebruik van EPDM slangen in gesloten CV-, verwarming- of GKW-systemen normaal gesproken afgeraden. De kostenbesparing van de goedkopere EPDM slang weegt niet op tegen de problemen die de zuurstofdoorlaatbaarheid van EPDM slangen op relatief korte termijn al kan veroorzaken. Zelfs wanneer ontluchters en/of ontgassers in het systeem geplaatst zijn, is het verstandig volgens de DIN4726 norm zuurstofdichte materialen toe te passen.

Enkel als een groot deel van het gehele systeem uitgevoerd is in niet-zuurstofdichte materialen zoals kunststof zonder zuurstofbarrière heeft het geen meerwaarde zuurstofdichte slangen toe te passen.