RVS flexibele slangen voor HVAC toepassingen

vink-groen Ontworpen voor HVAC toepassingen vink-groen Minimaal 2 jaar garantie vink-groen Op maat gemaakt vink-groen Leverbaar vanaf 1 stuk

Alles over RVS slangen voor koeling, verwarming en CV

RVS gevlochten slangen worden veel toegepast in zowel woning- als utiliteitsbouw voor het flexibel aansluiten van CV-ketels, inductie-units, fancoil units, VAV units, klimaatplafonds, etc. Meestal zijn dit slangen met een rubberachtige of kunststof binnenslang met RVS omvlechting. Ook RVS gegolfde slangen, al dan niet voorzien van extra RVS omvlechting worden geregeld toegepast, met name in utiliteitsbouw.

Voor HVAC toepassingen zijn 4 verschillende typen slangen beschikbaar, die in 2 catagorieën in te delen zijn:

RVS omvlochten slangen met kunststof of rubberen inlage

Oxystop Oxyban

O2-Stopp

OxyBan

Volledig RVS gegolfde slangen

Oxystop RVS type 4100

Type 4000

Type 4100


Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over RVS slangen voor GKW, CV en/of verwarming.
Staat uw vraag hier niet tussen? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op via info@easy-fitt.nl of +31(0)72 534 5070.

 

Verwarming- en koelsystemen in utiliteit- en woningbouw (HVAC systemen) zijn doorgaans gesloten systemen die gevuld zijn met water (of een mengsel dat voor een groot deel bestaat uit water). De zuurstof in het water reageert met (corrosiegevoelige) metalen onderdelen in het systeem, en vormt daardoor een kleine hoeveelheid corrosie (roest). Omdat het een gesloten systeem betreft, zonder aanvoer van vers, zuurstofrijk water, zijn de zuurstofmoleculen na enige tijd 'verbruikt' om roest te vormen en ontstaat "dood water". Door afwezigheid van zuurstof in het "dode" water kunnen de metalen delen in het systeem niet verder corroderen. 
Dit "dode" water werkt als een magneet op zuurstofmoleculen, en trekt zuurstofmoleculen uit de lucht door bijv. rubberen en EPDM slangen naar zich toe, wat 'zuurstofdiffusie' genoemd wordt. Wanneer geen maatregelen genomen zouden worden en zuurstof doorlopend in het systeem kan binnendringen, kunnen metalen onderdelen na verloop van tijd volledig verroesten. Ironisch genoeg komen deze problemen tot uiting op andere (corrosiegevoelige metalen) onderdelen in het systeem, en lijkt er met de slang niets aan de hand. Hierdoor kan onterecht de indruk ontstaan dat de oorzaak van de corrosie in de gecorrodeerde onderdelen zelf gezocht moet worden. 

Het zo veel mogelijk beperken van de mate van zuurstofdiffusie is dus belangrijk om de levensduur van het systeem te verlengen. Wij adviseren daarom het gebruik van speciaal voor koeling en verwarming ontworpen flexibele slangen in HVAC toepassingen. Dit soort slangen zijn geheel of gedeeltelijk gemaakt van materiaal met zeer hoge dichtheid om de zuurstofdiffusie zo veel mogelijk te beperken, en worden dan ook (zuurstof)diffusiedichte slangen genoemd.

Ja, die zijn er. Metalen laten geen zuurstof door, waardoor RVS gegolfde slangen het beste scoren op dit vlak. Qua zuurstofdichtheid is er geen verschil tussen RVS gegolfde slangen van type 4000 en type 4100. OxyBAN slangen hebben een kunststof gegolfde binnenslang met EVOH kern en hebben een zuurstofdoorlatendheid van 0,00086 gram per m3 per dag. O2-Stopp slangen hebben een butyl binnenslang en laten 0,04 gram per m3 per dag aan zuurstof door. Zowel OxyBAN als O2-Stopp slangen voldoen aan de DIN4726 norm.

De DIN 4726 is een internationale norm die voorschrijft hoeveel zuurstof er door een bepaald materiaal mag toetreden om 'diffusiedicht' te mogen heten. Deze norm stelt als maximum 0,1 gram zuurstof die per dag, per volumeinhoud van 1000 liter mag toetreden in het systeem. Ter vergelijking: een EPDM slang laat 101 gram per dag per 1000 liter aan zuurstof door.

Hoe hoger de temperatuur, hoe meer zuurstof er door de wand van een slang of buis zal diffunderen. De meeste door fabrikanten en leveranciers opgegeven waarden van diffusiedichtheid zijn getest bij een temperatuur van 40°C.

Hoewel de zuurstofdoorlatendheid kleiner is naar mate de temperatuur daalt, adviseren wij in zowel koeling als verwarming volgens de DIN4726 norm zuurstofdiffusiedichte slangen toe te passen.

Dit is afhankelijk van de situatie; geen van de 4 typen is altijd de beste keuze en geen van de 4 typen altijd de minste keuze. Afhankelijk van bijvoorbeeld gebruikstemperatuur, werkdruk, gewenste fittingen, slanglengte en -diameter, aantal, budget en gewenste levertermijn zal 1 van de 4 slangtypen het beste in de installatie gebruikt kunnen worden. Wij adviseren u hier graag en vrijblijvend over! Neem gerust contact met ons op via info@easy-fitt.nl of +31(0)72 534 5070!

De RVS gegolfde slangen van type 4000 zijn de meest flexibele RVS gegolfde slangen. Deze slangen zijn qua flexibiliteit vergelijkbaar met O2-Stopp of OxyBan slangen en kunnen goed gebruikt worden in systemen waar trillingen en/of beweging in voorkomen. Wanneer RVS gegolfde slangen van type 4000 in een zeer korte buigradius gebogen worden zal deze in de gekozen vorm blijven staan.
De flexibilteit van deze slangen is te danken aan enerzijds de kortere afstand tussen de golven, en anderzijds de dunnere wanddikte van het RVS. De dunnere wanddikte zorgt er echter ook voor dat de slangen tegen minder hoge drukken bestand zijn. Slangen van type 4000 kunnen af-fabriek voorzien worden van RVS omvlechting om de maximale werkdruk te verhogen. Het is niet mogelijk slangen van type 4000 zelf op locatie op maat te maken.

Slangen van type 4100 zijn aanzienlijk stugger dan type 4000. Dit type slang is daarom niet geschikt om trillingen en/of bewegingen op te vangen. De slang blijft direct in de gekozen vorm staan en om metaalmoeheid te voorkomen wordt het afgraden de slang meer dan 5 keer van vorm te veranderen. Dit type slang is t/m DN25 tevens geschikt om op locatie met behulp van speciaal gereedschap op maat te maken. Ook kunnen wij dit type slang in kleine aantallen in zeer korte tijd voor u op maat maken met de Easy-Fitt FLEX service

O2-Stopp en OxyBan slangen zijn beide geschikt voor zowel GKW als CV systemen, maar hebben een verschillende binnenslang. Bij O2-Stopp is dit een rubberachtige slang en bij OxyBan een slang van gegolfd kunststof. In de praktijk zijn de belangrijkste verschillen:

- De gegolfde binnenslang van OxyBan slangen zorgt voor een iets hoger drukverlies vergeleken met O2-Stopp slangen.

- De zuurstofdiffusiedichtheid van OxyBAN slangen is met 0,00086 g/m3/d beter dan O2-Stopp (0,04 g/m3/d).

- OxyBan slangen voelen iets stugger aan dan Oxystop slangen van vergelijkbare diameter. De buigradius is van beide typen slang echter vergelijkbaar en bij OxyBan slangen is de kans op knikken van de slang iets kleiner dan bij Oxystop slangen.

- Door de gegolfde binnenslang van OxyBan slangen hebben de fittingen die aan OxyBan slangen geproduceerd worden een ander profiel op de slangdrager. Deze zijn minder algemeen verkrijgbaar en daarom iets duurder. Het slangmateriaal van OxyBan is echter iets goedkoper dan Oxystop slangen, waardoor met name langere slangen in OxyBan vaak goedkoper uitvallen.

- Er zijn op dit moment nog geen haakse fittingen beschikbaar voor OxyBan slangen.

- OxyBan slangen hebben een maximale werktemperatuur van 80°C, tegen 90°C voor Oxystop. Het type fitting dat aan de slang geproduceerd wordt kan hier voor beide typen invloed op hebben.

Voor alle RVS omvlochten slangen met kunststof of rubberachtige binnenslang (dus ook die voor sanitaire en industriële toepassingen) wordt geadviseerd deze na ca. 10-15 jaar preventief te vervangen. Na verloop van jaren kunnen, afhankelijk van het gebruik, de zuurstofdichte eigenschappen van de slang minder worden. Rubberachtige slangen zoals O2-Stopp slangen drogen langzaam uit en verliezen de flexibiliteit. Wanneer een uitgedroogde slang daarna tijdens onderhoud of door andere beweging te veel bewogen wordt, bestaat de kans dat de binnenslang scheurt, met lekkage tot gevolg. De kosten die bespaard worden door de slangen niet tijdig te vervangen, zullen in veelvoud betaald moeten worden wanneer een slang onverwachts scheurt. RVS gegolfde slangen hebben een verwachte levensduur van tientallen jaren en hebben geen last van uitdroging of afname in de diffusiedichtheid.

Ook dit is sterk afhankelijk van diverse factoren, waaronder het slangtype, gewenste fittingen, diameter en lengte, en uiteraard het af te nemen aantal. Voor kleine aantallen kunt u eenvoudig gebruik maken van de unieke Easy-Fitt slangenconfigurator om de prijs van RVS omvlochten slangen te kunnen bepalen. RVS gegolfde slangen zijn nog niet in onze configurator opgenomen. Voor zowel RVS omvlochten als RVS gegolfde slangen kunt u uiteraard ook altijd per e-mail of telefoon een geheel vrijblijvende prijsopgave bij ons opvragen. Stuurt u hiervoor een e-mail naar verkoop@easy-fitt.nl of bel +31(0)72 534 5070.