Flexibele RVS slangen voor drinkwater en sanitair

vink-groen Ontworpen voor drinkwatertoepassingen vink-groen Minimaal 2 jaar garantie vink-groen Op maat gemaakt vink-groen Leverbaar vanaf 1 stuk

Alles over RVS slangen voor sanitair en drinkwater

Meer dan bij slangen voor HVAC toepassingen, spreekt het voor zich dat slangen die voor drinkwater of sanitaire toepassingen gebruikt worden aan bepaalde eisen moet voldoen. Helaas gelden er in verschillende landen vaak verschillende regels. Zo mogen in Duitsland wettelijk geen EPDM slangen meer in drinkwatersystemen gebruikt worden omdat deze niet aan de strenge eisen van de W270 en KTW-A normen voldoen, terwijl KIWA in Nederland nog steeds EPDM slangen een drinkwaterkeur kan geven. Tegelijkertijd kan een slang die in Duitsland door DVGW gekeurd is voor drinkwatertoepassingen in Nederland afgekeurd worden omdat er geen KIWA-keur op die slang zit.

Voor drinkwatertoepassingen bieden wij twee RVS omvlochten slangen aan die volgens diverse (internationale) keuringsinstanties gebruikt mogen worden in sanitair- en drinkwaterinstallaties:

Siliconenslang LC-flex slang

Siliconen

LC-flex


Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over RVS slangen drinkwater en sanitaire toepassingen.
Staat uw vraag hier niet tussen? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op via info@easy-fitt.nl of +31(0)72 534 5070.

 

Onze fabriek produceert RVS omvlochten slangen die wereldwijd toegepast worden en kan in verband met de vaak zeer hoge kosten voor een drinkwaterkeurmerk niet voor elk land waar de slangen naartoe geëxporteerd worden een drinkwaterkeurmerk aanvragen. De Nederlandse markt is verhoudingsgewijs klein en de kosten van een KIWA-keur hoog (een KIWA-keur is aanzienlijk duurder dan bijvoorbeeld het Duitse DVGW drinkwaterkeur). Hoewel onze slangen dus niet van KIWA-keur voorzien zijn, zijn deze slangen voorzien van DVGW (Duitsland), SVGW (Zwitserland), WRAS (Verenigd Koninkrijk) en DIN 13618 (Europese norm voor flexibele slangen in drinkwaterinstallaties, enkel op siliconenslangen) keurmerken. Voor meer informatie over de beschikbare keurmerken op onze slangen kunt u contact met ons opnemen via info@easy-fitt.nl

Hoewel beide typen voor sanitair en drinkwaterinstallaties gebruikt mogen worden, zijn siliconenslangen en LC-flex slangen anders opgebouwd.

LC-flex slangen zijn opgebouwd uit een kunststof (PE) binnenslang met RVS omvlechting. In de maten DN06 t/m DN15 is dit een gladde buis en van DN20 t/m DN50 is dit een gegolfde buis die de flexibiliteit ten goede komt. LC-flex slangen zijn ook verkrijgbaar in DN32, DN40 en DN50, terwijl siliconen drinkwaterslangen niet groter dan DN25 geproduceerd worden.
LC-flex drinkwaterslangen zijn tot maximaal 90°C belastbaar, terwijl onze siliconen drinkwaterslangen tot 110°C gebruikt mogen worden.

Siliconenslangen zijn opgebouwd uit een inwendige gladde siliconenslang met RVS omvlechting in alle maten. De siliconen binnenslang is erg soepel waardoor kortere buigstralen mogelijk zijn met siliconenslang dan met LC-flex slangen. 

Doorgaans zijn LC-flex slangen goedkoper dan siliconenslangen.

Nee, een KIWA-keur is wettelijk niet verplicht, maar kan door opdrachtgevers wel als aanvullende eis opgelegd worden.

RVS omvlochten siliconen slangen zijn bestand tegen temperaturen tot 110°C en kunnen gebruikt worden in een kokend waterkraan zoals een Quooker. Houd er wel rekening mee dat de aan de slang gekozen fitting van invloed kan zijn op de maximale temperatuur. Kies in onze slangenconfigurator enkel kraanaansluiting, draadfitting of buiseind.

LC-Flex slangen zijn niet bestand tegen de temperaturen van een kokend waterkraan zoals een Quooker.

De aansluiting van de koudwaterzijde kan uitgevoerd worden met zowel RVS omvlochten siliconen- als LC-flex slangen.

Voor alle RVS omvlochten slangen met kunststof of rubberachtige binnenslang (dus ook die voor sanitaire en industriële toepassingen) wordt geadviseerd deze na ca. 10-15 jaar preventief te vervangen. Niet in de laatste plaats vanwege mogelijke ophoping van vuil en bacteriën is het preventief vervangen van slangen aan te raden. Daarnaast kunnen slangen langzaam uitdrogen en flexibiliteit verliezen. Wanneer een uitgedroogde slang daarna tijdens onderhoud of door andere beweging te veel bewogen wordt, bestaat de kans dat de binnenslang scheurt, met lekkage tot gevolg. De kosten die bespaard worden door de slangen niet tijdig te vervangen, zullen in veelvoud betaald moeten worden wanneer een slang onverwachts scheurt. Voor RVS gegolfde slangen geldt een verwachte levensduur van tientallen jaren.

Ook dit is sterk afhankelijk van diverse factoren, waaronder het slangtype, gewenste fittingen, diameter en lengte, en uiteraard het af te nemen aantal. Voor kleine aantallen kunt u eenvoudig gebruik maken van de unieke Easy-Fitt slangenconfigurator om de prijs van RVS omvlochten slangen te kunnen bepalen. RVS gegolfde slangen zijn nog niet in onze configurator opgenomen.

Voor zowel RVS omvlochten als RVS gegolfde slangen kunt u uiteraard ook altijd per e-mail of telefoon een geheel vrijblijvende prijsopgave bij ons opvragen. Stuurt u hiervoor een e-mail naar verkoop@easy-fitt.nl of bel +31(0)72 534 5070.